Den här artikeln är skriven av Nadia Anneborg, digital marknadsförare som läser på Sälj och marknadshögskolan i Göteborg. Nadia är hos oss på Bridget under hösten och du kan läsa mer om henne i texten Välkommen Nadia!

Visste du att 75% av alla som googlar bara klickar på webbplatserna som är placerade i toppresultatet? I takt med digitaliseringen blir vi mer och mer beroende av att allting ska gå snabbt. Toppresultatet består därför av webbplatser som Google rekommenderar och tror besvarar din fråga bäst.  Men förmodligen är de webbplatserna bara bättre sökmotoroptimerade än de som är placerade längre ner i sökresultatet. 

Genom sökmotoroptimering, SEO som är förkortningen på Search engine optimization höjer man webbplatsens synlighet i Googles sökresultat och ser till att den syns för rätt användare och potentiella kunder.

Sökmotoroptimering går ut på att granska, analysera och utveckla en webbplats funktioner och kvalité. När man sökmotoroptimerar utgår man från två aspekter; kundupplevelsen och Googles algoritmer. Dessa två skiljer sig avsevärt och kan i många fall krocka med varandra.

I kundupplevelsen analyserar man vem kunden är, hur kundens köpbeteende ser ut och vad kunden har för förväntningar på webbplatsen.

Man kan se Googles algoritmer som bedömningskriterier som används för bedöma webbplatsens kvalité. De webbplatser som har bättre kvalité och som är bättre anpassade efter kundupplevelsen kommer att få en högre placering i det organiska sökresultatet. Därför är viktigt att lyckas få de båda aspekterna att samverka så bra som möjligt.

Men varför gör vi det här?

Det finns mängder av webbplatser idag vilket gör det svårt för Google att avgöra vilken webbplats som ska placeras högst upp i sökresultatet. Samtidigt vill Google ge sina användare resultat med hög kvalité och nytta för att användaren ska vilja återkomma. Bedömningskriterierna används därför som ett underlag för att rangordna sökresultatet och skapa ett värde för användaren, smart va?

Kriterierna kan exempelvis vara hur många tecken webbplatsen innehåller, hur snabb laddningstiden är, vilka sökord som används och hur användarvänlig, lättnavigerad och tillgänglig webbplatsen är. Men nämnda delar är bara ett litet utdrag av alla de delar som Google analyserar.

SEO – en lönsam skapandeprocess

Det går inte att köpa sig en placering i Googles organiska sökresultat. Det har ingen betydelse hur mycket pengar som kan investeras, det handlar om tid och kunskap. Sökmotoroptimering är ett kontinuerligt arbete som kräver analys, utvärdering och tålamod. Med det sagt tar det ett par veckor för Google att analysera webbplatsen också. Man ska därför inte ha för bråttom med att förändra det man inte tror fungerar.

Sökmotoroptimeringen hjälper inte bara till att exponera webbplatsen för fler användare utan för rätt användare. Användare som är relevanta för webbplatsen och söker efter det webbplatsen erbjuder. Det skapar en mer kvalitativ räckvidd. I sin tur kommer det att leda till att webbplatsen får fler kostnadsfria besök vilket ökar lönsamheten för företaget. Det ökar lönsamheten eftersom att man enbart betalar för tiden som läggs på sökmotoroptimeringsarbetet. För en annonsplats på Google (även kallat SEM – Search engine marketing) betalar man för både annonsplatsen och tiden för annonsarbetet.

Om man är osäker på hur man går tillväga men vill se till att sökmotoroptimeringen blir av högsta möjliga kvalité kan man alltid kontakta en byrå för rådgivning och hjälp.

Det är en fin balansgång man behöver gå för att skapa en samverkan mellan kundupplevelsen och Googles algoritmer som vi nämnde i början. Besökaren kan exempelvis önska att webbplatsen innehåller många filmguider. Filmguiderna kan i sin tur riskera att webbplatsen får en långsammare laddningstid vilket Googles algoritmer inte gillar. Man behöver därför lära känna sin kund för att veta vad den har för förväntningar. Efter det kan man prioritera innehållets uppbyggnad efter Googles algoritmer.

När webbplatsen har många besökare som stannar kvar och återkommer till webbplatsen kommer Google att märka det. Då tycker Google om webbplatsen ännu mer och rekommenderar den gärna till fler användare, det vill säga ger webbplatsen en högre exponering. Det handlar därför inte bara om att webbplatsen ska vara anpassad efter Googles algoritmer. Besökaren ska också tycka om webbplatsen, konvertera och återkomma.

Att arbeta med sökmotoroptimering är inget krav. Men det är till stor fördel om man som företag vill ha en hög exponering och samtidigt nå rätt användare. Med flitigt arbete och lite is i magen kan Google tillslut rekommendera din webbplats bland toppresultaten. 

 

SEO-skolan