Bjussigheten på Linkedin frodas i coronas fotspår. Företag efter företag bjuder in till kostnadsfria webb-seminarium där vi alla kan ta del av varandras erfarenheter och lära oss mer. En perfekt sysselsättning, både för arrangör och deltagare, när arbetsdagarna inte riktigt ser ut som de brukade göra.

Jag har gladeligen tackat ja till diverse inbjudningar och inspirerats av branschkollegor, fått nya idéer och för att lärt mig mer om områden jag har (haft) dålig koll på. Att lägga en halvtimma på att lyssna på någon som pratar om ett ämne de faktiskt har koll på är väl värt tiden – ja det är rent av lyxigt. Det är både paus och mat för hjärnan på samma gång. 

Trots dessa riktigt goda grundförutsättningar, har jag märkt att det finns en rejäl variationsrikedom i hur själva webinaret genomförs. Det är lite som melodifestivalen där man märker under tiden om bidraget bara var en ball artist med fräck frisyr, eller om låten faktiskt svängde (och så sitter man och känner sig lite dum för att man gick på det enkla fräck-frisyr-knepet).

Så jag röstar på att vi håller tankegångar som “det blir kanon om jag bara snackar lite, jag e ju härlig“ på minst en armlängds avstånd. Istället ska vi ta chansen att inspirera och bli inspirerade! 

Här kommer en hjälpsam lista med punkter att bocka av: före, under och efter du håller ett webinar. 

Före

Håll dig till ämnet

En halvtimma går snabbt – och det är ärligt talat en del av charmen med webinars. Så välj ett ämne och håll dig till det. Skala bort allt onödigt och behåll det bästa, göttigaste och mest minnesvärda.

Bild i bild

Det är givetvis jättebra med en presentation med slides för att kunna hänga med. Men vi vill se ditt ansikte också! Det behövs för att skapa kontakt och engagemang så att vi deltagare inte tappar tappar fokus.

Använd två bilder på skärmen så att vi kan ha kakan och äta den, dvs titta både på presentationen och dig samtidigt.

Tydliga bilder

Se till att dina slides är kortfattade, snygga och varierade. Om deltagaren hämtar kaffe/blir uppringd av chefen/barnen springer in på hemmakontoret ska det vara enkelt att hitta tillbaka till ämnet.

Förbered frågor

Ouff, en tyst frågestund är smärtsamt både IRL och på webben. Bespara oss smärtan och ha en förberedd fråga som en kollega eller kompis kan ställa. Det kickar även igång andras lust att våga fråga.

Och även om det är jobbigt, 5-10 sekunders tystnad dödar inte. Det du tolkar som ointresse kanske bara är en större grupp människor som funderar eller bara vill undvika att prata i munnen på varandra.

Ha en plan

Om tekniken ballar ur, vad gör du då? Om du inte kan klicka fram presentationen, om ljudet inte fungerar, om skärmen blir svart – hur löser du det? Det behöver inte vara avancerade lösningar, men det är lätt att bli stressad i en livesituation. Tänk igenom så att du vet hur du ska hantera det, sen kan krisen komma om den vill.

Under

Showtime! Småsnacka i början

Ha förståelse för att alla inte hänger på låset. Ha lite småsnack förberett för att vänta in de som kommer nån minut sent. Här är det bra att förklara videoverktyget, berätta om deltagarna syns eller hörs (oftast inte), visa var de kan skriva frågor som dyker upp.

Vem är du?

Berätta lite om dig själv, om varför du håller i just den här föreläsningen. Vi som deltar har troligtvis inte inbjudan färskt i minnet.

Prata i rubriker!

Det är svårt att hålla en publik intresserad över videolänk, så gör det enkelt att hänga med. Bryt upp avancerade delar så att det blir korta djupdyk. Byt slide ofta och fånga upp dem som började tänka på annat.

Vi vill se dig!

Håll dig nära din webbkamera, vi vill se dig och känna att vi får kontakt. I en lektionssal står föreläsaren vanligtvis en bit bort, men på ett webinar behöver du komma närmare kameran för att kunna engagera.

Det gäller att bre på!

Våga vara peppad på din egen föreläsning. En entonig, enformig röst är tråkig att lyssna på, medan en tydlig, glad och personlig berättare fångar lyssnaren bättre.

CTA

Call-to-action – kanske hade du ett syfte med ditt webinar? Glöm inte att informera om olika handlingsvägar efter du är klar. Hur kontaktar man dig eller ditt företag, vad är på gång härnäst som är relevant för ämnet, tipsa om andra källor till kunskap på området.

Säg hej då

Kom ihåg att tacka för allas tid och kom ihåg att säga hej då. Öppna för en frågestund för dem som vill hänga kvar.

Efter

Nedvarvning. Svara på alla frågor

Börja med din egen, som du redan förberett, eller så tar du deltagarnas eventuella frågor. Här är inte läge att ha bråttom iväg. Se till att fånga upp alla frågor – superkul att de engagerar sig!

Tack och titta igen

Skicka ut ett tack för deltagandet via mail och länka till föreläsningen (som du givetvis lagt upp så att alla kan titta på den igen).

Bonustips!

Våga le stort när du pratar. Det är ett välkänt radioknep som gör din röst gladare och trevligare att lyssna på.

Lycka till nu.
Och bjud in mig till din nästa föreläsning. (Kan nästan lova att mina barn tittar förbi också.)