Word, Pages och LibreOffice Writer är alla kraftfulla verktyg för ordbehandling. Huvudmenyerna är tätt packade med sällan använda funktioner för att placera bilder, sätta stil på text och automatisera ditt innehåll med script.

Det finns enklare och mindre distraherande sätt att sätta ord på pränt.

1. Fokusera på orden och välj ett fräscht nytt skrivverktyg

Mycket av den text vi skriver idag är ämnat för webb och mail. Formatet är redan satt, av programvaran eller en webbutvecklare, och när du klipper in din formaterade text så skalas allt utom rubriker och enklare formatering bort.

Vad vi skall med orderbehandlarens alla funktionerna till om de är onödiga i nio fall av tio?

Verktyg som Google Docs som erbjuder en förenklad ordbehandlare som webbapplikation. Det finns också en lång rad skrivverktyg som lägger fokus på en snygg och effektiv skrivmiljö i ren text. Här är ett urval:

2. In kliver Markdown

Markdown är ett snabbt och enkelt sätt att skriva ren text utan att ge upp på grundläggande formatering såsom rubriker, fet och kursiv stil, länkar, tabeller etc.

Det skapades 2004 av John Gruber och Internet’s own boy, Aaron Swartz. Deras målsättning var att skapa ett lättläst och lättskrivet system för att skriva ren formaterad text. Något som är lättare och mindre komplext än Microsoft Word och mindre krångligt än HTML med alla sina taggar.

Markdown är egentligen en uppsättning regler för hur enkel syntax översätts till HTML eller motsvarande format i andra språk. En Markdown-editor eller parser används för att konvertera Markdown-text till t.ex. html, pdf, eller docx (MS Word).

Markdown

Markdown är snabbt, enkelt, flexibelt och hållbart. Markdown är bäst helt enkelt.

3. Framtidssäkra din text

Ett dokument med texten “Hello World!” sparat som ren text är 12 byte stort. En byte för varje bokstav. Samma text sparat som ett docx-dokument i Word är 21520 byte stort1.

Docx är ett komprimerat och XML-baserat filformat för dokument. Det är utvecklat av Microsoft men kan läsas av de flesta ordbehandlare. En docx-fil är egentligen inte en fil utan ett komprimerat bibliotek av filer.

Txt compared to docx

Formatet för ren text är i grunden detsamma idag som det var när det uppfanns på 1960-talet (då som en standard för Telex), och ren text utgör grunden för hela vårt digitala samhälle eftersom programmeringskod skrivs uteslutande i ren text.

Mer komplicerade filformat kräver komplicerade program som måste uppdateras för att gamla texter fortfarande skall gå att öppna. Hur länge håller dina format och hur länge fortsätter du konvertera?

Viktig information är värd att skyddas och inget format är mer framtidssäkert än ren text.

Fast egentligen…

Det tyngsta argumentet för ren text är helt enkelt enkelhet.

Det är enklare att skriva, publicera och bevara ren text. Det är enklare att hålla koll på ändringar. Det går snabbare att arbeta med ren text, därför skriver vi på Bridget nästan uteslutande i Markdown.

Ladda ner en Markdown-editor och testa själv!


1. Docx sparar en massa headers och extra information så det här är naturligtvis inte ett representativt text. Jag blev nyfiken på hur stort ett dokument måste vara för att komprimeringen skall få effekt så jag skrev några rader Python för att generera slumpmässiga dokument. Här är resultatet:

Tecken Storlek
10 21 616 bytes
100 26 268 bytes
1 000 54 824 bytes
10 000 178 821 bytes
100 000 247 576 bytes
1 000 000 935 859 bytes
10 000 000 7 818 548 bytes
100 000 000 76 645 753 bytes

Någonstans mellan 100 000 och 1 000 000 får komprimeringen effekt. I praktiken, sker detta säkert tidigare. Få dokument är slumpmässiga och de går att komprimera mer än i mitt exempel. Å andra sidan är 1 000 000 tecken ett ganska stort dokument. En genomsnittlig roman är cirka en halv miljon tecken lång.