Som med många begrepp inom det breda och luddiga område vi kan kalla internetmarknadsföring har sökmotoroptimering (SEO) blivit en projektionsyta för allehanda föreställningar om magiska åtgärder. Genom att reda ut några begrepp och i kommande poster föreslå konkreta åtgärder vill jag slå hål på några sådana föreställningar. På köpet får du koll på läget och kan bygga en bättre presterande webb.

I den här delen kommer jag ge mer bakgrund till sökmotoroptimering, ställa frågan om du verkligen ska lägga fokus på SEO och, om så är fallet, hjälpa dig med mindset. I del 1 finns en genomgång av begrepp, där jag fyllt på med några begrepp även från denna del.

Att ta hjälp av proffs är en god idé, för det mesta. Men bland SEO-proffsen finns det som i de flesta branscher både duktiga hantverkare och motsvarigheten till VVS-branschens rörgissare. Genom att kunna mer om grunderna kan du båda skilja agnarna från vetet och lägga krutet där det behövs.

”Sminka inte grisen”

Det är meningslöst att anlita SEO-hjälp om din webbplats inte redan har bra innehåll som är intressant för den målgrupp du riktar dig till och som du hoppas skall hitta till dig via sökmotorer. En tunn företagssida kan på sin höjd sminkas till att locka besökare och göra dem besvikna. Så kallade black hat-metoder inom SEO är alla metoder som syftar till att lura sökmotorerna att ranka en sida som inte har bra innehåll. Det finns mycket att säga om dessa metoder. men kontentan är att det förr eller senare straffar sig att fuska. Typiska fusk som straffats är är irrelevanta eller spammande länkar, key word stuffing, metainformationsom inte stämmer med innehåll och liknande. Många fokuserar på att Googles förändrade algoritmer slår mot dem som fuskar, men ännu viktigare är att dina besökare tappar intresset. Det i sin tur är dåligt för sidans ranking (bland annat eftersom Google tar hänsyn till så kallad ’bounce rate’, dvs hur många som lämnar sidan direkt i relation till de som tillbringar längre tid och/eller klickar sig vidare), men först och främst så är det väldigt dåligt och kontraproduktivt för dig som avsändare.

”Needed to create you a bit of observation to be able to thank you so much yet again for your gorgeous thoughts you have documented at this time. It has been quite extremely generous with people like you in giving publicly precisely what a few people could have marketed for an electronic book to end up making some bucks for themselves, most importantly now that you could possibly have done it in case you decided. The smart ideas also worked to become fantastic way to recognize that other individuals have a similar dreams like mine to see good deal more with respect to this problem. Certainly there are a lot more pleasurable periods ahead for individuals who looked over your blog.”

Ett exempel på en spammande bloggkommentar, länkar i kommentaren och under avsändaren syftar till att lyfta en sida eller domäns relevans med en massa inkommande länkar. Exemplet kommer från The Museum of Comment Spam.

Om du vill använda innehållsmarknadsföring, inbound eller content marketing i någon form för att nå kunder vill du förr eller senare bygga en relation med dem. Den relationen kan inte byggas på en känsla av tomhet, besvikelse och att känna sig lurad. Eller: Alla tjänar på att spela juste.

Så, att ha en strategi och verktyg för SEO i all ära, men du bör först och främst ha något att säga. Något som är intressant och givande för din målgrupp och som stärker din affärsidé. Saknar du det kan ingen optimering i världen hjälpa dig. En gris är en gris, med eller utan läppstift och ögonskugga. Har du å andra sidan intressanta saker att säga och får oförtjänt lite trafik? Kavla upp ärmarna.

Läppstift och gris

Keywords och long tail keywords

Sökmotoroptimering har en mer teknisk och konkret sida som till stor del görs i sitemaps, sidtitlar, menyalternativ, rubriker och meta-beskrivning av innehåll. Jag kommer gå igenom det i kommande poster.

Sökmotoroptimering är i grunden ett arbete som baseras på en analys om vad din verksamhet verkligen handlar om å ena sidan, och hur de som är intresserade av det du gör tänker när de söker information å andra sidan. Den senare delen brukar landa i en uppsättning sökord (keywords). Det är ord som potentiella kunder kan tänkas söka på, och ord som har relevans för ditt verksamhetsområde eller det innehåll du vill bjuda på för att marknadsföra din verksamhet. De kan vara korta, till exempel ”skor”. Säljer du just skor så är det lätt att tänka att det är ett träffsäkert sökord. Det är det inte.

Så här resonerar ett sökordsproffs. Även när det gäller så konkreta produkter som skor bör man föreställa sig hur det är att, ja, vara i kundens skor, Vad vill kunden egentligen ha? Hur troligt är det att en person som är på jakt efter ett par skor har en så direkt koppling mellan uppfattat behov och googling att den skriver in ”skor” och hoppas på det bästa? (Det finns faktiskt en typ av fall, men mer om det i kommande del.)

Nej, den mest troliga vägen kunden tar till dig är genom ett specifikt behov som du och din produkt kan tillfredsställa det. Du går miste om trafiken från dessa kunder om du inte tänkt som dem. Vi tänker vidare kring exemplet med skor. Kanske säljer ditt företag fotriktiga skor, vad är då kundens troliga behov som leder till en sökning? Kanske ett bättre sökord egentligen är ”skavsår”? Din presumtiva kund letar inte nya skor för sakens skull, hen söker ett sätt att slippa skavsår, men är öppen för ett par nya skor om det är lösningen.

En annan väg är att arbeta med en fras istället för ett alldeles för öppet och oprecist ord som ”skor”. Fraser kallas ”long tail keywords”. Fraser är bra för dig av flera anledningar:

  • Det är lättare att ranka på både då det är mer precist och samtidigt erbjuder mindre konkurrens.
  • Färre sökningar, men mer mottagliga besökare. Du säljer ju inte vilka skor som helst, besökare som söker skor du inte säljer vill du inte ha på din sida. Du vill 1. bespara dig och dem besväret att rata dig, eller i värsta fall uppta din tid med att ställa frågor och sedan rata dig och 2. du vill om möjligt minimera din bounce rate.

I nästa del går jag (äntligen!) direkt på konkreta arbetssätt för sökmotoroptimering:

SEO-skolan