Sökmotoroptimering (SEO) är, som jag varit inne på innan, ett sätt att koppla samman en hugad läsare med rätt text. Med hjälp av den vanligaste metoden vi letar information på – webbsök. Man kan givetvis också säga att SEO handlar om att öka trafiken till sin site, men som drivkraft i arbetet med SEO är det inte en lika användbar tanke.

Som skribent kan man nämligen ha med sig att innehållet oftast blir bäst om du glömmer allt vad SEO heter och skriver ett bra och användbart innehåll. Så länge ämnet är tydligt avgränsat och innehållet har ett syfte kommer de primära, sekundära och relaterade nyckelorden med största sannolikhet att förekomma naturligt i texten ändå. Är du dessutom van att skriva med en målgrupp i åtanke kommer mycket annat av sig själv. Sitter de vanligaste onpage SEO-tipsen i ryggmärgen är du, som man säger, hemma.

Det enklaste och mest påtagliga SEO-arbetet görs i sidtitlar, rubriker och det som heter meta-beskrivning. Här kan man med enkla medel göra stor skillnad när det gäller rankning för ett redan relevant innehåll, det är därför naturligt att börja där.

En parentes

En rolig sak med den förra posten om SEO är att den fick flera spamkommentarer, fraser kring SEO är naturligtvis välbevakade av algoritmer som vill sprida reklam. De flesta kommentarer fastnar i vårt spamfilter, men den här kände jag mig tvungen att acceptera:

Vem vill inte sticka ut på Bing, liksom?

Enkla begrepps­förklaringar

Nu dyker vi direkt på de handfasta tipsen. Det finns olika sätt att kategorisera och dela upp SEO-arbete. Ett vanligt sätt som jag tycker är praktiskt att använda för att förstå är onpage kontra offpage och teknisk SEO. Ett visst överlapp finns givetvis, men det är relevanta begrepp för att förstå och även för att underlätta arbetsdelning. Onpage kan de flesta göra hjälpligt, medan en del tekniskt och offpage kräver mer kunskaper.

Onpage. Saker att förändra innehållsmässigt på befintliga sidor och tänka på vid produktion av nya sidor och bloggposter. Åtgärder som underlättar för sökmotorer att hitta sidan och tolka den rätt (eller fel, om du har den svarta hatten på dig).

Offpage. Åtgärder för att öka en sidas pagerank som inte sker i innehåll eller HTML på själva sidan, utan främst på andra siter.

Teknisk SEO. Andra åtgärder som påverkar hur lätt sidan indexeras och hur den rankas av Google. Det handlar inte främst om konkret innehåll på sidan, utan om inställningar för din webbplats. Sitekartor, hur snabbt innehåll kan laddas, att du ger information om cookies och använder https istället för http till exempel.

Onpage SEO

1. Relevant innehåll/kvalitet

Tänker du på att matcha en sökordsfras när du producerar innehåll tycker jag du har ett ansvar att leverera innehåll som är relevant för den frasen. Att publicera material av låg kvalitet och relevans är kanske inte att klassa som ’black hat’, det är i så fall en ganska dålig metod, men det leder till en missmatch mellan vad besökaren väntade sig och faktiskt fick.

2. Viktiga sökord, sökordsfraser och synonymer

Google blir allt bättre på att förstå och ta med även synonymer. Det är skönt eftersom det gör ’key word stuffing’ onödigt och texter flyter på bättre. Men det är viktigt att som skribent tänka igenom relevanta sökord och –fraser att nämna för att underlätta att bli funnen.

En fördjupning i sökord finns i posten Sökmotoroptimering del 2: Sminka inte grisen.

3. Struktur, rubriker och rubriknivåer

En överskådlig struktur underlättar för läsaren av en text, men det underlättar faktiskt också för en spindel. Rubriker skall sättas i rubrikformat (HTML-taggar h1, h2, h3 etc. för rätt nivåer. En huvudrubrik – h1 – och valfritt antal av övriga är brukligt) och framförallt inte ersättas av bilder. Om viktiga nyckelord används i rubrikerna underlättar det för indexeringen.

4. Sidtitel, adress, sökord och intern länkning

Ett fortfarande aktuellt old school-råd är att använda en unik fras i title-taggen på varje sida på sajten. Denna fras skall sedan användas som huvudrubrik (h1) på sidan och frasen eller ett matchande sökord skall användas i menyobjekt som pekar till sidan, i texter/ord som länkas till sidan internt och gärna i sidans URL.

Skärmklipp från wearebridget.com/vi-vill-bli-fler
4 På bilden ser vi att ungefär samma fras valts i sidans title (syns i fliken), i adressen (url) och i huvudrubriken (h1). Normalinställningen i många CMS, som exempelvis wordpress, underlättar detta.

Att skapa en logisk struktur i sin webb på detta sätt underlättar också för personer som konsumerar webbinnehåll på annat sätt än med ögonen på bildskärm, mer om det nedan.

5. ALT-texter, bildfilsnamn och naturliga länktexter

När bilder används så finns det flera skäl att ge dem metainformation (information i taggar, syns inte för blotta ögat annat än att ALT-texten kan visas när man håller muspekaren över bilden). ALT-text i kombination med filnamnet och i viss mån det bildinnehåll en algoritm kan avläsa (det är lite höljt i dunkel hur mycket som listas i indexeringen av vad som maskinellt avläses i själva bilden, men det tidigare rådet att använda ALT-text eftersom en spindel inte ser själva bilden är helt enkelt inte sant längre. Färger, former, texter GÅR att avläsa och teknik för att känna igen arkitektur, blommor, ansikten är etablerad i andra sammanhang så varför skulle Google INTE använda den för att ge mer precisa resultat?). Nå, det är bra, framförallt för att öka sin ranking i bildsök, att ange ALT-taggar på bilder och att döpa bilderna till vad de innehåller istället för IMG442.jpg. Namnge gärna bildfiler till ALT-texten men ersätt mellanslag med ”-” eller ”_” och ersätt åäö med aao. Om sidan är tänkt att dra på ett särskilt sökord eller -fras och bilderna faktiskt föreställer det – se till att använda ordet eller frasen i bildnamnen.

Att vara strukturerad i detta är också en hjälp för personer med skärmläsare exempelvis (synskadade personer får innehållet på en webbsida uppläst för sig, jämför de här två upplevelserna (tänk att en ganska monoton röst läser upp texten för dig):

Utan ALT-text

Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor… Bild…. Ett pangram, från grekiskans pan gramma vilket ungefär betyder ”varje bokstav”, är en text som innehåller, eller bör innehålla, varje bokstav i alfabetet… Länk: Läs mer.

Med ALT-text

Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor… Bild: Drillsnäppa, en Bäckasinfågel, vadar i strandkanten. Inga mjuka tuvor i sikte… Ett pangram, från grekiskans pan gramma vilket ungefär betyder ”varje bokstav”, är en text som innehåller, eller bör innehålla, varje bokstav i alfabetet… Länk: Läs mer om bäckasiner.

Visst hade det varit frustrerande att inte få veta vad som gömde sig bakom ”Bild”? Om du är seende och vill ha hjälp att relatera upplevelsen så kan jag tänka mig att det känns så här ungefär:

Broken image

Men låt oss njuta av en äkta Beckasin (stavningen med ”ä” är för att nå ett äkta pangram).

Drillsnäppa, en Bäckasinfågel, vadar i strandkanten. Inga mjuka tuvor i sikte.
Utan ALT-texten skulle en person med skärmläsare gå miste om informationen att Bäckasinen är en fågel. För att inte tala om känslan att det passerar bilder som seende kan se och man själv går miste om. Använd ALT-texter, alltså!

Notera slutligen att jag använde en naturlig fras i länken sist i stycke två, ”Läs mer om bäckasiner” istället för ”Läs mer” eller ”Mer” som är vanligt. Både Google och personer med skärmläsare uppskattar att få veta i klartext vad länken pekar mot. Det är också en del av offpage SEO-arbete, men mer om det i nästa del.

SEO-skolan