Okej, jag överdrev. Vi är kanske inte tvillingsjälar, men vi har faktiskt en sak gemensamt som påverkar oss i allt vi gör, funktionsvariationen synestesi.

Att leva med synestesi är varken svårt eller tråkigt, det är snarare en superkraft. Synestesi innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade. Vanligast är att man kopplar samman bokstäver och siffror med färger. Det är den varianten jag har.

Tydligast för mig är att alla veckodagar har var sin färg. Faktiskt är det så självklart för mig att jag fram till alldeles nyss trodde att de flesta tänkte så. Det var lite av en chock när jag insåg att inte alla vet att tisdag är gul.

Kanyes synestesi beskrev han så här när han besökte Ellen DeGeneres:

”Jag ser ljud. Jag ser dem. Allting jag gör med ljud är en målning”

Jag vet inte om min funktionsvariation hjälper mig i mitt yrke som formgivare, men jag misstänker att det är så. Att välja färger kommer väldigt instinktivt för mig och kanske har synestesin ett finger med i spelet där.

Tisdag är gul

Färgpsykologi

Färger och vad de signalerar är annars ett spännande ämne. Inom färgpsykologi brukar man hävda att vissa färger har specifika effekter på vårt mående. Gult piggar upp, blått lugnar ner osv. Vissa av de här effekterna har man ju absolut belägg för, men det blir lite lurigt om man inte räknar in färgstyrka och mättnad i ekvationen eftersom det har väldigt stor påverkan. Ett rum målad i en stark gul kan vara stressande att befinna sig i, medan ett rum målad i en mild, ljusgul kan upplevas som varmt och vilsamt.

Kommunicera med färg

Som formgivare gäller det förstås att vara medveten om vad olika färger signalerar och sedan göra val utifrån det. Om blått signalerar trygghet och tradition så kan det vara helt rätt för en typ av företag, men om det företaget vill sticka ut i en i övrigt blå bransch (många teknikföretag går i blått) så kan det vara läge att tänka om.

Tricket är att utmana, men utmana på rätt sätt. Färg är ett kraftfullt verktyg och man bör tänka på i vilket sammanhang man är. En dum idé vore tex att måla väggarna på intensivvårdsavdelningen knallröda. Ett exempel från verkligheten på när det inte blir så lyckat är en restaurang som fanns här i Göteborg för många år sedan där väggarna var kornblå. Blått är känt för att minska aptiten och jag minns fortfarande hur olustig man kände sig där inne och hur osugen man var på allt som stod på menyn.

Mina tips kring färger i en grafisk profil:

  • Alla färger går att kombinera. Punkt. Förutsatt att man håller dem i samma mättnad. När färger skär sig och inte lirar beror det ofta på att kombinerat olika mättnader, färgstyrkor och ”smutsighetsgrad”. Så länge färgerna befinner sig i samma färguniversum så kan man kombinera fritt.
  • Var återhållsam med grundfärger. Att använda för många starka färger och kontraster i en palett blir lätt tröttsamt för ögat.
  • Begränsa antalet färger. I en grafisk profil blir uttrycket tydligare och resultatet blir mer sammanhållet.
  • Tänk på proportionerna. Vissa färger har en tendens att ta över och kännas större.

Om du vill hitta harmoni i en sammansättning färger så är ett tips att gå till naturens färgsammansättningar. En skog upplever de flesta som harmonisk. Där finns stora ytor med grönt i olika nyanser som en harmonisk bas, och så små färgklickar av röda lingon och gula löv.

Det är sällan man går ut i orörd natur och upplever den som oharmonisk.