När något blir så där hett all alla hoppar på tåget, då börjar de som brukar kallas early adopters hoppa av. Vi har till exempel länge hört att ”Inbound marketing-trenden” ska avta, men det vi märker är att först när något slutar vara trendigt verkar det kunna utvärderas utifrån sina förtjänster och inte utifrån nyhetens behag. Inbound och content marketing ska inte användas som metod eller förhållningssätt för att de är i ropet – de ska användas för att de funkar.

Idag skriver jag om en sorts paketering av innehåll, en kanal: podden.

Podcast, webbradiosändning hämtad till din iPod

Podcasts, poddradio, pod och poddar har funnits som fenomen och begrepp i snart 13-14 år. På den tiden var 3- och 4G-nätverken inte i var persons ficka, en fick snällt ladda ner sina sändningar och lägga på sin enhet för att kunna lyssna så där härligt “i farten”.

Apples annonskampanj för iPoden stack ut.
Apples annonskampanj för iPoden stack ut.

2003. Året vi lyssnade på 50 Cents It’s your birthday (Get Rich or Die Tryin’ var det årets mest sålda album), Norah Jones släppte yoga/café/hiss-favoriten Come Away with Me och kampen om street cred stod mellan Linkin Park och Evanescence. Visst förstår man att de otåliga vill hitta ett nytt tåg att hoppa på?

Ett bra redskap för att få en fingervisning om ett fenomens popularitet är Google Trends. Där ser vi att begreppet ”podd” faktiskt aldrig varit så populärt som just nyligen. Få saker i denna kurva talar för att trenden är vändande. Den senaste toppnoteringen (index=100) nåddes så sent som i förra veckan.

Det finns två stadier efter “smalt” för ett fenomen: “brett” eller “obefintligt”. Podcasten är på väg att bli bred.

Trendande sökningar

Tittar man på trendande svenska sökningar med ordet “podd” i sig ser vi:

Bra podd, gravid podd, stil podd, mord podd

Undantaget “bra podd” – en väg till rekommendationer på intressanta ämnen? – är det ämnesområden som eftersöks. Livsstil, hälsa och true crime har seglat upp i alla kanaler de senaste 10 åren.

Relaterade ämnen

Zara Larsson, Sigge Eklund, premier league, aktier

Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2016 anger 33 % av de tillfrågade att de lyssnat på en podcast, en siffra som ökat från 29 % 2015. 4 % anger att de lyssnar dagligen på en podd.

De största svenska poddarna är fortfarande P3 Dokumentär med ca 800 000 lyssningar i månaden. Sedan Sveriges Radio började släppa sina program för efterhandslyssning i formatet har dokumentärerna legat i topp. Av de kommersiella poddarna verkar Kristoffer Triums Värvet och Alex & Sigge vara störst med någonstans runt 200 000 lyssnare i månaden vardera. Ser man till engagemanget hos deras lyssnare i deras andra kanaler är det förståeligt att det är intressant för företag att synas som sponsor kring innehållet.

Är det försent att hoppa på tåget?

Något blir mainstream när det blivit en del av folks vanor. När en form inte är ny längre inbillar jag mig att innehållet tillåts vara i fokus, det är inte fräckt att ha en podd, det är relevant att ha en relevant dito. Urvalet av poddar är idag så stort att de flesta kan hitta sitt ämnesområde, sina lyssningsvanor. Det ger i sin tur en förväntan att någon erbjuder innehåll som motsvarar allt mer precisa önskemål.

Skillnaden mellan en podcast och ett radioprogram är inte längre viktigt, och det är inte bara podsändningarna som närmat sig radion i popularitet och aktualitet – de flesta av SR:s radioprogram finns att lyssna på i efterhand i samma kanaler som övrigt innehåll. Något som förstärker vanan.

Den börsintresserade lyssnar därför kanske på Ekonomiekot, Placera från Avanza eller Sparpodden från Nordnet i samma mediaspelare på väg till jobbet. Många konsumerar talade ljudmedier just på väg till och från jobb och skola, men också under träningspass, innan de ska sova, som morgonrutin och så vidare.

Har du något att berätta är det inte för sent att starta en podd. Som alltid med kanalval är det innehållet som är det viktiga, har du ett budskap eller ett ämne som lämpar sig för ljudmediet är det rätt för dig. Lyssnarna finns där och det troliga är att det kommer växa ytterligare nu när det är etablerat. Ljud har stora fördelar gentemot bild då det öppnar för interna bilder, och möjliggör att man samtidigt gör något annat. Du kan inte skilja dig från mängden som en pigg uppstickare genom att starta en podcast längre.

Vi har inte nått peak podd, poddradiosändningar är numera en del av vårt medielandskap och en relevant kanal för innehållsmarknadsföring.

Prata gärna med oss om du vill ha hjälp att producera och ta fram innehåll.