Om man är nyfiken på hur framtidens webb kommer fungera kan man lägga några timmar på Youtube och bloggar, eller så kan man titta närmare på Gatsby.

Gatsby: en väldigt kort historia

Gatsby är en static site generator, dvs. ett program som tar innehåll och genererar en färdig statisk webbplats. Det är en av de senaste i raden av sådana generatorer där (än så länge) Jekyll är den mest populära.

Version 1 av Gatsby släpptes i juli 2017 efter ett år av utveckling. Projektet är open source och har växt explosivt under det senaste året. I skrivande stund har 459 personer bidragit med kod och Gatsby är på god väg mot topp 3 av de populäraste generatorerna för statisk webb.

Varför Gatsby?

Så vad är poängen? Varför skall du bry dig om Gatsby och fundera på om det är rätt lösning för just din webb?

Innan vi svarar på frågan så gör ett litet test. Surfa till www.gatsbyjs.org och klicka runt lite. Märker du något?

Gatsby är snabbt. Fruktansvärt snabbt. Gatsby är snabbt på dåliga uppkopplingar, snabbt på mobil, snabbt var du än är i världen. Text är snabbt. Bilder är snabba. Allt är snabbt.

Gatsby laddar ditt innehåll på ett smart sätt. Kritisk HTML och CSS laddas först. Sedan följer mindre kritisk kod och därefter börja Gatsby för-ladda sidor som är länkade från sidan du är på just nu. Det gör att när du klickar dig vidare har din webbläsare redan laddat sidorna du kan tänkas navigera till.

Gatsby är fortfarande en statisk webb och därför fungerar caching och CDNs utmärkt. Det gör att Gatsby är snabb som tusan var du än är i världen.

Skakig uppkoppling? Ingen fara. Gatsby är en progressiv webbapp och funkar utmärkt även offline när sidan väl är laddad.

Modern webbteknologi för nästa miljard användare

Gatsby bygger på vedertagna teknologier som React, Webpack och GraphQL, men sammansatta till en motor för statisk webb som bygger in framåttänkande best practices. I Gatsby kan du använda de senaste versionerna av HTML, CSS och Javascript utan att offra bredd.

Flera populära frameworks och CMSer har nu närmare 10 år på nacken. Deras skapare hade inte en tanke på att vi skulle använda webben som vi nu gör. Andelen användare som surfar på mobilen via opålitliga uppkopplingar växer långt mycket snabbare än alla andra segment.

Globalt webbanvändande är 55% mobilt, men i snabbt växande marknader som Indien och Kina är den siffran 80% resp. 64%. Gatsby är redo för en framtid där gränsen mellan webbplats och webbapp inte existerar och allt fler aktörer behöver leverera en global webb till sina användare.

Skriv innehåll var du vill

Som innehållsproducent skall du naturligtvis inte behöva bekymra dig om kod och CDN. Allt du vill ha är en ren och enkelt miljö att skriva innehåll i.

Gatsby separerar innehåll och kod helt och hållet. Du kan skriva innehåll nästan var du vill. Skriv dina blogginlägg i en content-tjänst (Content as a Service) som Contentful eller till och med i Wordpress, Drupal eller Medium. Gatsby hämtar ditt innehåll där du har sparat det och bygger en supersnabb webb.

Bridget gillar vi att skriva Markdown i ren text. Givetvis förstår Gatsby ren text och Markdown.