När det kommer till sociala medier sker förändringar hela tiden. En trend som var inne igår kan vara helt ute idag. Det gäller att hänga med, för i denna värld kan det skifta fort.
Influencer marketing Hub har skrivit en rapport vilka trender de tror vi kommer att se under 2021 och framåt. Vi har valt ut de som är viktigast att ha koll på.

1. Facebook fortsätter att vara störst

Facebook och Instagram är fortfarande de som ligger i toppen gällande flest användare, och de plattformar som företag väljer att lägga stor del av sin marknadsbudget på.
När Hootsuit i sin enkät till företag frågade vilka plattformar som var mest effektiva för deras mål är det även här som Facebook dominerar. Nedan ser vi alltså vilka sociala plattformar som företag har svarat att de upplever bäst resultat på.

2. Stories fortsätter vara populärt

Idag slåss varumärken om din uppmärksamhet och de gör allt för att få den. Allt detta brus av reklam har förändrat vårt beteende hur vi konsumerar innehåll. Vi gillar att titta på stories på Instagram och Snapchat, det vill säga sådant som kallas kortvarigt innehåll.
Enligt Hootsuite senaste rapport har 64 % av de som jobbar som marknadsförare redan implementerat Instagram stories eller planerar att göra det i sin kommande marknadsstrategi.
Företag har insett vikten av att skapa stories eftersom det fungerar och fångar kundens uppmärksamhet. Därför kommer vi se fler företag på bland annat stories.

3. Vi kommer handla mer på sociala medier

De senaste åren har shoppandet på sociala medier vuxit och kommer bli ännu större. Att det ska vara enkelt för köparen att handla är en viktig parameter. På till exempel Instagram kan användaren enkelt besöka en butik, antingen via företagets profil, flöde eller stories, och genomföra köp sömlöst utan att lämna appen. Företag kan bygga en inspirerande butik på Instagram, och användarna kan skapa olika samlingar och önskelistor för de produkter som intresserar dem.

4. En film säger mer än tusen ord

Har du också märkt att filmklipp blir allt mer populärt? Enligt Hootsuites rapport kommer allt innehåll på nätet var rörlig bild, närmare bestämt 82% till år 2022. Tänk att endast 18% kommer vara bild. Om du inte använder dig av film idag är det dags att börja. Du kan börja smått med att använda rörligt i dina annonser. Sedan kan du börja lägga till film i dina kanaler på sociala medier. Försök att tänka outside the box och lägg till en film där oftast text eller bild domineras i dagsläget.

5. Dags för AR och VR att ta över på sociala medier

VR (Virtual Reality) kommer vi att se mer av på sociala medier. Det har funnits länge men aldrig fått den genomslagskraft som den förtjänar. VR är en datorgenererad version av ens verklighet. Man kan säga att VR hjälper dig att mentalt teleportera dig någon annanstans.
Kanske är det nu VR kommer slå igenom på sociala medier? Facebook har tagit nästa steg och utvecklat sin egna sociala virtuella värld Horizon, där man kan ansluta, träffa andra, spela spel och utforska nya världar som intresserar en. Än så länge är det bara inbjudna som får testa deras Beta-version.

Om VR ger dig en annan verklighet, förstärker AR (Augmented reality) den verklighet vi ser. Har du exempelvis spelat Pokémon Go eller använt någon av Snapchats alla filter så har du redan använt en lite enklare version av AR. Ikea har erbjudit sina kunder denna lösning för att till exempel se om soffan passar i ditt hem. Nu har flera varumärken tagit efter detta för att skapa en bättre köpupplevelse. Ta till exempel skönhetsjätten Lyko, som tagit fram en live-knapp där kunden kan testa make up för att se om de passar i det. För hur många gånger har man inte fått hem fel nyans på läppstiftet eller en foundation? AR kan lösa detta problem. Snacka om mervärde för kunden som även får en bra köpupplevelse. Som sagt, detta kommer bara bli större och större bland varumärken att använda sig av. Ett annat plus i ett miljöperspektiv kan AR minska risken för returer och onödiga transporter.

6. Win Win för alla

Traditionell marknadsföring handlar i stort om att kommunicera rätt budskap till rätt mottagare i rätt tid. Personaliserad marknadsföring betyder att man utgår från kundens intresse och aktivitet på nätet för att anpassa relevanta annonser till rätt målgrupp. Nu har flera sociala plattformar tagit detta ett steg till. Istället för att kunden får reklam på de specifika produkterna de har varit inne på eller lagt i en varukorg kan nu företag med denna lösning förstå vilka produkter kunden gillar och visa liknande produkter från andra märken. Detta är win win för både företag och kunder. Varumärken når rätt mottagare och kunden får relevant innehåll. Detta kommer vi verkligen se mycket mer av, anpassat innehåll för just dina intressen!

Summering

Se dessa trender som tips och välj sedan den kanal och trend som passar er bäst. Mitt tips är att våga testa nytt! Har ni aldrig synts på Instagram stories? Testa! Aldrig gjort en kort filmsnutt tidigare? Testa! Vad kan gå fel? Det är inte hela världen om det inte flyger eller får några interaktioner, då har ni i alla fall testat. Det kan bara bli bättre.

 

 

Läs hela trendrapporten från Influencer Marketing Hub här.