Fick du VR-glasögon i julklapp? Det fick inte jag, men min 12-årige son. VR-glasögon blev av HUI Research utsett till årets julklapp 2016, eftersom det uppfyllde följande tre krav:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

När det gäller försäljning visar ny statistik från Prisjakt att VR-glasögon ligger långt ned på listan över julklappar, åtminstone inom E-handeln. De ligger först på 25:e plats över mest sökta produkter, och klickvinnaren hörlurar fick hela 700 % fler sökningar. Men det gäller visserligen bara för julhandeln, ser man till hela året har försäljningen av VR-glasögon ökat stort jämfört med föregående år. Det råder ingen tvekan om att det finns ett nyväckt intresse för VR och att det representerar tiden vi lever i. Massor har hänt inom utvecklingen både i Sverige och resten av världen under det senaste året. Utöver vad som händer inom spelindustrin tänkte jag presentera ett axplock ur alla andra intressanta arenor där tekniken används.

Film

Under 2016 kunde vi få en förhandstitt av Gnomes & Goblins, världens första VR-långfilm. Mannen bakom filmen är Jon Favreau, som tidigare regisserat bland annat Iron Man och Djungelboken (2016), men som även setts agera i indie-favoriten Swingers från 1996 (som i Sverige skrämde bort den intelligenta publiken med titeln Du, var är brudarna?). Gnomes & Goblins beräknas bli klar någon gång under 2017 och kommer att vara en blandning av film och spel, där åskådarna själva är aktiva deltagare i filmen. Rollfigurerna i filmen kommunicerar direkt med åskådaren, som i sin tur på olika sätt kan interagera med filmkaraktärerna. Du kan till exempel plocka upp ett föremål i filmen och ge till en goblin.

Rådjur

I Sverige producerades för första gången en VR-film med stöd från Svenska Filminstitutet. Filmen heter Oh deer och är en kortfilm-skräckis där åskådarna kan uppleva hur det är att vara ett rådjur under jaktsäsongen. Filmen visades bland annat på Västsvenska filmdagarna i höstas, där VR var en av huvudpunkterna i programmet. Ämnet kommer att tas upp igen på GoKinema-eventet som drivs av Gothenburg Studios i samband med Göteborgs filmfestival 2017.

Media

I slutet av 2016 lanserade DN tillsammans med Google en satsning på VR-berättande. Google har tidigare haft liknande samarbeten med The Guardian och New York Times, men detta är den första satsningen i sitt slag i Skandinavien. DN-prenumeranter fick VR-glasögon hemskickade – Google Cardboards – och kunde därmed ta del av sköna upplevelser som att stå på scen med Rebecca & Fiona eller meditera på en strand, men även skakas om och leva sig in i människors tragiska livsöden genom att följa med till krigsdrabbade Ukraina.

Även andra medier har haft fokus på empati i sina VR-satsningar. Den första VR-filmen New York Times lanserade på sin sajt var en dokumentärfilm i 360° om ett läger för syrianska flyktingar. I UR:s första VR-satsning Mobbning i 360° som lanserades i april förra året fick åskådaren kliva in i rollen som mobboffer i ett klassrum. Året dessförinnan höll musikvideoregissören Chris Milk ett inspirerande Ted Talk, How Virtual Reality can create the ultimate empathy machine, där han framhöll hur VR kan ta empatin och berättandet till en helt ny nivå.

Konst

Virtual Reality har använts som ett verktyg för att undersöka och utveckla människors empati även inom konsten. The Machine to Be Another är ett projekt som startades 2014 av konst- och forskargruppen Be Another Lab. De utforskar relationen mellan identitet och empati i form av experiment med hjälp av VR-displayen Oculus Rift. Ett av deras mest kända experiment var Gender Swap, som gick ut på att två deltagare av olika kön byter kropp med varandra.

Google lanserade 2016 VR-ritprogrammet Tilt Brush, som möjliggjorde helt nya sätt att skapa konst. Med hjälp av VR och digitala dynamiska penslar kan användaren till exempel vandra omkring i sitt konstverk, måla tredimensionellt, använda eld eller snö som färg eller få penseln att interagera med musik. Några exempel finns att skåda på Time Magazines webb, där 7 konstnärer fått i uppdrag att utforska verktyget.

Sjukvård

Inom den svenska vården används numera VR för en rad områden. Det har under flera år använts för att utbilda kirurger, som tränar upp sin kompetens med hjälp av simulatorer. Under det senaste året har det även använts inom psykologin som ett verktyg för att bota fobier, då patienter exponeras för sin fobi i virtuell miljö. Inför ögonlaseroperationer har patienters oro inför operationen lindrats genom att de får grundlig information om hela operationsförloppet med hjälp av VR.

Utbildning

Jag skulle gärna vilja skriva att VR slagit igenom stort inom skolväsendet. Det är lätt att föreställa sig hur VR kan berika skolan på olika sätt.  En geografilektion kan nog både bli mer spännande och lärorik om det samtidigt går att uppleva miljön i länderna man pratar om. Dock är vi inte där än, och orsaken till detta är sannolikt en kombination av höga kostnader och bristande inblick i teknologin. Men intresse finns, enligt en undersökning från Samsung som publicerades i juli 2016 trodde hela 85 % av amerikanska lärare att VR skulle kunna förbättra elevers resultat, men endast 2 % använde VR som läromedel. Men kanske kommer det att explodera kommande år? Vi får se hur det utvecklas, oavsett är det tydligt att det mycket kommer att hända på VR-fronten inom en rad områden framöver.

Så årets julklapp till min son var ett bra köp, även om vi kanske snart blir sugna på att uppgradera.