Laglöst lagarbete

Bridget, 31 Mar, 2017, artiklar

Bra lagarbete är bäst. Idéer bubblar upp och slipas när de bollas mellan deltagarna, arbetet att organisera arbetet delas av hela gruppen och ett utkast på ett solitt arbete växer fram på whiteboarden. När uppgifterna sedan är fördelade sätter alla igång med sin del. Varje deltagare är medveten om vad de andra gör och det är lätt att ställa frågor och bolla nya idéer under arbetets gång. Kreativiteten kokar i kontorslandskapet.

Inte ens vargar är ensamvargar. Vi är gjorda för att samarbeta och arbeta tillsammans. Själv kommer jag lättare igång med ett arbete om jag får prata om det först. Mina idéer blir bättre när jag får förklara dem och testa dem på mina kollegor. Resultatet blir bättre när jag går igenom det med någon annan innan leverans. “Korr is king!” i skrivandets värld.

Men vad händer när kollegorna sitter i möte eller är plugged in, in the zone och i övrigt väldigt upptagna. Hur hanterar man att sitta själv på kontoret eller att jobba som frilansare? Hur får man några av fördelarna med lagarbete i de stunder när man inte har tid att förklara all kontext för sina kollegor?

Kära jobbdagbok: idag arbetar jag narrativt

Faktum är att du alltid har minst en person att prata med i varje given stund. Allt som krävs är något att skriva på.

Poängen med att prata med sig själv i text, eller jobba i narrativ form, är att komma åt flera fördelar med lagarbete när det inte finns något lag att arbeta med. Det kan ta formen av en dagbok, en inre monolog, ett brandtal, en dialog med en fiktiv person eller vilken annan form som faller dig in just för dagen. Det viktigaste är att du pratar och resonerar, i text, med din egen röst. Det kan kännas obekvämt för de som aldrig skrivit dagbok, inte pratar högt när de dammsuger eller inte har en odiagnosticerad personlighetsklyvning, men du kommer snabbt bli varm i kläderna.

Börja med “Idag skall jag…” och sätt igång att beskriva jobbet du måste göra. Skriv vad du tycker, tänker och känner. Påminn dig själv om att köpa mjölk på vägen hem och släng in en kommentar om dagens lunch om du känner för det. Kasta ut lite idéer på sidan och strukturera dem. Skriv anteckningar och förklaringar. Börja skissa på en dokumentstruktur och hoppa mellan olika delar av dokumentet och skriv in idéer där de passar. Eller skriv dokumentet från början till slut.

Skriv som du pratar, och undvik till varje pris att radera något (limma fast ett uppåtvänt häftstift på delete-tangenten om du behöver). Är en idé i föregående paragraf dålig? Förklara varför det är en dålig idé men låt den stå kvar. Ditt narrativa arbetsdokument är ett tidsdokument över ett virtuellt lagarbete och precis i ett normalt lagarbete så försvinner inte en idé ur verkligheten bara för att den klassificerats som dålig.

“Första dagarna efter semestern. Jag har inte skrivit en bloggpost för Bridget på ett tag. Behöver komma in i arbetet och komma igång med intern-bloggandet igen. Jag har ett par tekniska inlägg att skriva, rätt sugen på att gräva ner mig i visualisering med d3js, men det är nog en bra idé att börja med ett icke-tekniskt inlägg. Behöver inte någon research. Det får bli inlägget om att jobba narrativt. Har tänkt skriva det ett tag nu…”

Ordet är fritt och ordet är ditt

När vi pratar med eller skriver till andra så redigerar vi oss själva, vi kopplar upp mot sociala strukturer och blir medvetna om hur vi framstår. I ditt eget universum av text finns inga förväntningar. Du får klaga, gnälla, svära och skvallra. Det går utmärkt att blanda arbete med privat (Note: don’t forget to buy coffee beans on the way home). Det finns stunder där en solid och välformulerad struktur av text hjälper dig att tänka, men som regel är det bra att våga släppa kraven på att all text skall vara korrekt och presentabel. strunta i om all text är grammatiskt. Hela meningar inte ett krav. kör på med ord som passar dig, avbryt och hoppa till nästa tanke om du…

En förutsättning för att uttrycka sig fritt är att dina narrativa arbetsdokument förblir privata. Undvik att sprida dem till kollegor, lägg dem inte i delade mappar och maila dem inte till chefen. Tänk på att din jobbdator inte är privat egendom. Vill du vara säker på att dina dokument inte kommer att läsas av andra? Kryptera dem.

Läs mer om säker fillagring i molnet eller om att skydda trafik med VPN

Klipp, klistra och låt resultatet växa fram organiskt

Vissa dagar består mina narrativa arbetsdokument av 60% slask och 40% material som går att använda. De flest dagar behöver jag bara snacka igång mig själv i några paragrafer och sedan flyter arbetet på genom dokumentet med korta instick av självkritik. Jag klipper ut och klistrar in, skriver om och redigerar och till slut är jobbet gjort.

Går det inte långsammare att jobba på det här sättet? Om jag vissa dagar gör en text på 500 ord av ett arbetsdokument på 1200 ord? Nej, det går faktiskt oftast snabbare. De dagar jag behöver lägga mer energi på narration är också de dagar då jag skulle suttit och stirrat på en tom sida om jag inte fick börja med att skriva vad som helst. Jag sparar genom att spendera… ord.