En dag hos Bridget

Bridget, 4 Aug, 2016, artiklar

08:00 Vetenskapligt korrekt bildbehandling

Jag sitter och tittar på mikroskopbilder från ett cellbiologiskt experiment. Ett RNA har introducerats i cellerna för att förändra deras gener (DNA) och detta har producerat drastiska förändringar. I några av experimenten så har cellerna fått fler än en cellkärna och i andra experiment så har cellernas cytoplasma(”vätskan runt cellkärnan”) förändrats.

Varje bildfil är ca. 2 gigabyte stor och för segjobbad för min laptop. Därför har jag delat upp dem i delar som jag arbetar med. Photoshop lämpar sig inte för den här typen av arbete, istället använder jag ImageJ, ett bildbehandlingsprogram som används av forskare världen över för att analysera bilder från mikroskop, teleskop och allt däremellan.

Det är en kompositbild med ett rött, ett grönt och ett blått lager som tagit en annan väg än de flesta bilder vi jobbar med. Experimentet med celler och RNA utförs på en tunn glasskiva. Därefter tillsätts kemikalier som binder till de olika delarna av experimentet och glasskivan körs genom ett kameramikroskop. RNA-området visas i rött, cytoplasman blir grön och cellkärnorna blir blå. Varje färg ligger i en egen fil och när man staplar bilderna på varandra så träder en mångfärgad bild av cellerna och experimentet fram.

Jag vill att bilden ska bli snygg för användning. Den ska passa in med övrig grafik på kundens webb och i deras trycksaker. Men snygg räcker inte här. Det måste vara vetenskapligt korrekt också. Om jag drar upp det gröna för mycket så försvinner delar av cellernas struktur. Detsamma gäller för de blå cellkärnorna. Jag vill även visa det röda RNA-området där experimentet faktiskt skett, men det är knepigt att få kontrasten precis rätt så att den röda pricken inte äter upp den svagare gröna och blåa färgen. Det finns ingen verklig bild att jämföra med här, cellerna är i verkligheten ganska transparenta. Det finns bara en undre gräns där en forskare skulle säga att bilden är för grå, och en övre gräns där bilden blir för färgstark.

En bild klar… ett hundratal kvar.

11:00 Rädda vården! Höj det revolutionära tonläget!

Jag skriver och gör research om den stora vårdkrisen. Eller ja, kris i hur vi finansierar vården närmare bestämt, och inte riktigt än. Men om vi inte gör stora förändringar så ser det inte så ljust ut för vården. Vi blir bara äldre och äldre, och resultatet av denna demografiska förändring är att färre personer kommer att jobba och dra in skattepengar för att finansiera en vård som skall ta hand om fler personer. Utan nydaningar kommer det inte att gå ihop.

En förändring som kommer ske är att vården digitaliseras. Vi har i Sverige både en digitaliseringskommission och en eHälsomyndighet, och det pratades mycket om digitalisering i Almedalen i år. Men det är inte inte myndigheter och politiker som kommer att genomföra den faktiska digitaliseringen, den kräver programmerare och projektledare. Det är inte vi på Bridget som kommer genomföra digitaliseringen heller, men vi hjälper aktörer verksamma på området att bättre kommunicera kring sina spännande produkter.

Första gången någon drar ett djupt andetag och blåser i vuvuzelan så rycker alla till och riktar uppmärksamheten ditåt. Men som fotbolls-VM 2010 visade med öronbedövande tydlighet så kvarstår inte effekten när man blåser för andra, tredje och hundrade gången. När vi pratar om revolutionerande lösningar för att lösa en stundande storkris i vården så krävs en noggrann avvägning mellan att lyfta fram tekniska lösningar, visa på de positiva förändringar som är möjliga, och ibland kanske läppja lite försiktigt på vårdkris-vuvuzelan. Tack och lov har vi fantastiskt smarta kunder som kommer se till att vården inte bara räddas, utan dessutom blir bättre och mer användarvänlig än vad den är idag.

13:00 Nytt tonläge: musik

Ett långt eftermiddagsmöte och början på ett nytt samarbete. Vi diskuterar samspelet mellan instrument och rum, huruvida frasen ”unik klanglig karaktär” klingar unikt klandervärt. Varje bransch har sitt eget språk, och här har vi rört oss ut mot en blommig ytterlighet. Ett överflöd av adjektiv i en text skapar oftast en irriterande dissonans. Men musik lever i adjektiven och det enda alternativet är krystade verb eller en torr text.

Det är inte alltid lätt att sammanfatta vad ett sånt här möte handlar om. Samtalet rör sig fritt mellan ordval, grammatik, hur meningar känns och uppfattas, sökmotoroptimering (missa inte Martins serie!), vad som är viktigt och vad som är viktigast. Parallellen till undervisning är tydlig. Det är lätt att tro att man kan ett ämne, tills den dagen man skall undervisa det. På samma sätt är det lätt att tro att man förstått sin produkt, sin verksamhet och sin bransch, tills den dagen man skall kommunicera sin förståelse. Vårt jobb är minst lika mycket att vägleda, strukturera och agera smakråd som att vara kreativa och hitta lösningar.

16:00 Blogga

Det är rätt skönt att avsluta dagen med att skriva helt fritt. Utmaningen i att skriva för andra ligger ofta i att finna kreativitet inom ett ramverk som är satt av kundens bransch, produkt, behov och av kunden själv. Ibland är förstås utmaningen i att skriva utan sådana begränsningar större och resulterar i svårartad skrivkramp. Men idag vet jag precis vad ämnet skall vara. Jag skall skriva om en dag hos Bridget.

På bilden syns Brigid av Kildare, avporträtterad i ett fönster i St. Benin’s Church, i Kilbennan på Irland. Brigid är ett av Irlands skyddshelgon, men eftersom listan över dem hon beskyddar är så lång tänker vi att hon säkert inte misstycker om vi smyger in Bridget någonstans på slutet mellan hönsfarmare och tryckpressar? Brigid av Kildare skyddar nämligen: “babies; blacksmiths; boatmen; brewers; cattle; chicken farmers; children whose parents are not married; children with abusive fathers; children born into abusive unions; Clan Douglas; dairymaids; dairy workers; fugitives; infants; Ireland; Leinster, mariners; midwives; milk maids; nuns; poets; poor; poultry farmers; poultry raisers; printing presses; sailors; scholars; travellers; watermen.”